Kystmuseet i Nord-Trøndelag feirer 40 år

Kystmuseet i Nord-Trøndelag feirer 40 år i 2016

Selv om forhistorien til Kystmuseet i Nord-Trøndelag er betydelig eldre, så feirer vi i år at det er 40 år siden museet offisielt i 1975 fikk ansvaret for kystkulturen i Nord-Trøndelag. Allerede i 1919 kom den første forløperen til museet da Paul Woxeng grunnla Woxengs samlinger på Vågsenget. I 1970 kjøpte Vikna kommune Vågsengtunet, Woxengs barndomshjem, og gjenstandssamlingen. Vikna historielag fikk ansvaret for å ta vare på denne samlingen .

I 1973 overtok Woxengs Samlinger Berggården for å bruke den til museumsformål og gjenstandssamlingen flyttes fra Vågsenget og til Berggården der den er i dag. Berggården ble bygd av Johan Og Betzy Berg i 1878 og var navet i handelsstedet som fikk avgjørende betydning for utviklingen av Rørvik som sted og etter hvert kystby. Etter at handelen var avviklet i Berggården hadde den hatt ulike roller i Rørvik, blant annet som doktorkontor. Museet har siden restauret bygningskomplekset tilbake til sin opprinnelige form og utseende.

I 1975 det som den gang hette Kystmuseet Woxengs Samlinger fylkesansvaret for kystkulturen og tok navnet Kystmuseet i Nord-Trøndelag. Dette ansvaret innebar at museet kom inn på de offentlige tilskuddsordninger for museer.

Etter at fiskeværet Sør-Gjæslingan ble fraflyttet i 1978 kjøpte Vikna kommune fiskeværet i 1979 og museet fikk ansvaret for å ta vare på kulturminnene, totalt 22 ulike objekter. Den første overnattingen i rorbuer i museets regi fant sted sommeren 1980. Da museet kom inn på Sør-Gjæslingan var været og husene i kraftig forfall og museet har lagt ned betydelige arbeid, penger og ressurser i å restaurere bygninger og anlegg der ute. I 2010 ble Sør-Gjæslingan fredet som kulturmiljø av nasjonal betydning, det første i Norge. Noen av museets over 50 båter er også lagret på Sør-Gjæslingan.

En annen milepæl for museet skjedde i 1989. Da ble fellesbygget Borgstua i Berggårdstunet bygget og museet fikk dette som kontorsted samlokalisert med Vikna folkebibliotek. I perioden 1994 til 2009 ble flere verneverdige brygger flyttet fra diverse steder på Namdalskysten og satt opp i Rørvik, ved Pollen, av museet. Disse bryggene er i dag en viktig del av museet og planen er at de på sikt skal huse Kystmuseets båtutstilling.

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.