Kystmuseet i Nord-Trøndelag feirer 40 år

Kystmuseet i Nord-Trøndelag feirer 40 år i 2016

Selv om forhistorien til Kystmuseet i Nord-Trøndelag er betydelig eldre, så feirer vi i år at det er 40 år siden museet offisielt i 1975 fikk ansvaret for kystkulturen i Nord-Trøndelag. Allerede i 1919 kom den første forløperen til museet da Paul Woxeng grunnla Woxengs samlinger på Vågsenget. I 1970 kjøpte Vikna kommune Vågsengtunet, Woxengs barndomshjem, og gjenstandssamlingen. Vikna historielag fikk ansvaret for å ta vare på denne samlingen .

I 1973 overtok Woxengs Samlinger Berggården for å bruke den til museumsformål og gjenstandssamlingen flyttes fra Vågsenget og til Berggården der den er i dag. Berggården ble bygd av Johan Og Betzy Berg i 1878 og var navet i handelsstedet som fikk avgjørende betydning for utviklingen av Rørvik som sted og etter hvert kystby. Etter at handelen var avviklet i Berggården hadde den hatt ulike roller i Rørvik, blant annet som doktorkontor. Museet har siden restauret bygningskomplekset tilbake til sin opprinnelige form og utseende.

I 1975 det som den gang hette Kystmuseet Woxengs Samlinger fylkesansvaret for kystkulturen og tok navnet Kystmuseet i Nord-Trøndelag. Dette ansvaret innebar at museet kom inn på de offentlige tilskuddsordninger for museer.

Etter at fiskeværet Sør-Gjæslingan ble fraflyttet i 1978 kjøpte Vikna kommune fiskeværet i 1979 og museet fikk ansvaret for å ta vare på kulturminnene, totalt 22 ulike objekter. Den første overnattingen i rorbuer i museets regi fant sted sommeren 1980. Da museet kom inn på Sør-Gjæslingan var været og husene i kraftig forfall og museet har lagt ned betydelige arbeid, penger og ressurser i å restaurere bygninger og anlegg der ute. I 2010 ble Sør-Gjæslingan fredet som kulturmiljø av nasjonal betydning, det første i Norge. Noen av museets over 50 båter er også lagret på Sør-Gjæslingan.

En annen milepæl for museet skjedde i 1989. Da ble fellesbygget Borgstua i Berggårdstunet bygget og museet fikk dette som kontorsted samlokalisert med Vikna folkebibliotek. I perioden 1994 til 2009 ble flere verneverdige brygger flyttet fra diverse steder på Namdalskysten og satt opp i Rørvik, ved Pollen, av museet. Disse bryggene er i dag en viktig del av museet og planen er at de på sikt skal huse Kystmuseets båtutstilling.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.