Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

Sør-Gjæslingan

Opplev det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan, som ble fredet som kulturmiljø i 2010. Sør-Gjæslingan er en gruppe småøyer ut mot havstykket Folla, 5 mil sørvest for Rørvik. I sin tid var dette et av de største og viktigste fiskeværene sør for Lofoten.

Rorbu på Sør-Gjæslingan

Historien om Sør-Gjæslingan

“Namdalskysten – her hvor himmel og hav går nesten i ett, hvor horisonten bare glimtvis brytes – av øyene – tusenvis av dem, mange små og noen større – strødd utover i det mektige Follahavet. Det var her de bodde, øyfolket, inntil ganske nylig.”

Fra Namdalskysten gjennom 10 000 år (Alsaker & Herje, 1999, s. 80).

Det var skreien som la grunnlaget for fiskeværet Sør-Gjæslingan og en rekke andre fiskevær på Namdalskysten. Den lille gruppen av småøyer var i sin tid et av de viktigste fiskeværene sør for Lofoten. Her lå fiskebåtene så tett at man kunne gå tørrskodd mellom øyene. I store fiskeår lå det over 1300 fiskebåter og 4 000 mann her. På 1930-talet fantes det mer enn 100 rorbuer på Sør-Gjæslingan. 

Fra fiskevær til ferieparadis

Idag har Sør-Gjæslingan mistet sin betydning som fiskevær men en rekke minnesmerker fra øyrikets storhetstid er fortsatt godt bevart, og er med på å gi fiskeværet en unik atmosfære. Rorbuene der fiskerne og kokk bodde tett innpå hverandre, naust, brygger, væreeierbolig med butikk, fiskarheim, skolestue, fiskehjeller, fiskemottak, salteri, trandamperi og fiskerihavn forteller om mennesker som levde av havets og kystens ressurser. Sør-Gjæslingan har status som levende kulturarv og innehar kvalitetsmerket “Olavsrosa”. 

Her har du mulighet til å oppleve det autentiske kulturmiljøet på Sør-Gjæslingan gjennom visningsturer med båt og overnatting i rorbuer, der historien sitter i veggene. Det finnes 11 rorbuer og to selskapslokaler til utleie og i tillegg er det mulig å leie rom i Væreierboligen. 

På Sør-Gjæslingan kommer du virkelig tett innpå naturen og havet og kan la dere fascinere av lyngheiene og et yrende fugleliv, den fredete måkefuglen krykkja, ærfugl og grågåsa. Det er mye å utforske for de små; krabber, kråkeboller, tangsprell og småfisk. Vi har også observert havørn her ute. Sør-Gjæslingan har fått navnet sitt fra grågås som beiter på øynene, gjæslingr = gåsunge. 

Du kommer til Sør-Gjæslingan med egen båt, hurtigbåt eller gjennom de faste visningsturene som tilbys via museet i sommersesongen. Vi har en egen gjestehavn for småbåter.

Booking av rorbuopphold

Ønsker du å booke rorbu via nett, sjekke tilgjengelighet mv. kan dette gjøres her:

ONLINE BOOKING >> 

NB! For å komme deg til Sør-Gjæslingan er du avhengig av båt.

Sjekk hurtigbåt på AtB https://www.atb.no/reise/ før bestilling eller ring Kystmuseet Norveg for mer informasjon tlf 488 80 024 (dagtid mandag-fredag). Dere kan også fylle ut interesseskjemaet under så tar vi kontakt med deg så fort vi kan!

Kystmuseet Rørvik drifter både rorbuer, selskaps- og møtelokaler samt butikk i Sør-Gjæslingan.


Booking skjema Sør-Gjæslingan (primo mai til ultimo august).

Fyll ut skjema og send oss, så får dere tilbakemelding om ledig kapasitet.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.


Opplev Sør-Gjæslingan med 360 graders panorama, og studer museet bygg på utvendig og innvendig