Sør-Gjæslingan

Det fredede fiskeværet Sør-Gjæslingan har en spennende historie.

«Det var spådd fra gamalt av at Øyværet skulle gå under. Uti havet låg det, og havet skulle ta det. Det hadde ikkje hendt hittil. Det kom ikkje til å hende heller. Visst det da ikkje hendte i år. Det var spådd det óg, av einkvan ulykkesvarslaren».

Slik begynner Olav Duun bokverket “ Menneske og maktene “. Modellen til Øyværet fant han i fiskeværet Sør-Gjæslingan. Eventyrlandet kalte Olav Duun sin barndomsverden, og her ute på Namdalskysten, ut mot storhavet, der hav og himmel nesten går i ett, venter undring og eventyr også på deg!

Sør Gjaeslingan , Kystmuseet Rørvik. Foto: Martin Jehnichen

Kystmuseet Rørvik drifter både rorbuer, selskaps- og møtelokaler samt butikk i Sør-Gjæslingan.

For grupper som ønsker et opphold på Sør-Gjæslingan i tidsrommet medio mai – ultimo august, send oss en forespørsel via dette skjemaet.

Enkeltpersoner/familier kan enkelt undersøke ledig kapasitet under online bookingen for Sør-Gjæslingan. Bookingen for 2019 er åpnet.

Opplev Sør-Gjæslingan med 360 graders panorama, og studer museet bygg på utvendig og innvendig!

Ved behov for offentlig båttransport, sjekk rutetabellen til MS Foldafjord her:  N-R-L sommerrute 2019 v3  . Sommerrutene finner du nederst. Båten har fast anløp onsdag, fredag og søndag fra 19. mai og i tillegg lørdager i tidsrommet 22. juni – 24. august.

Like årviss som grågåsa trekker mot nord, siger skreien inn i gyteplassene på Namdalskysten. Og like årviss har fiskere fra Trøndelag og Helgeland søkt ut til de gamle fiskeværene for å høste av den umåtelige rikdommen i havet. Det var skreien som la grunnlaget for fiskeværet Sør-Gjæslingan og en rekke andre fiskevær på Namdalskysten. De fleste har i dag utspilt sin rolle som base for vinterfiske, men ikke riktig alle. I Vandsøyvågen i Vikna videreføres en 1200 år gammel tradisjon på vår del av kysten. Fiskeværet Sør-Gjæslingan har fått nytt liv. Igjen har disse værbitte øyene ut mot storhavet blitt et attraktivt møtested for folk. Som en før høstet av havet, høster fiskeværets gjester i dag inspirasjon og rekreasjon i et unikt og autentisk historisk miljø.

Fiskeværet Sør-Gjæslingan var krongods gjennom hele middelalderen og fram til begynnelsen av 1700 – tallet. Dette bekrefter hvilken betydning fiskeriene hadde for datidens samfunn. Skriftlige kilder forteller at det på 1500-tallet sto små kirker i en rekke av Namdalsværene, deriblant Sør-Gjæslingan. Det var viktig for kirkens menn å sikre sine økonomiske interesser i fiskeriene, og det var ikke bare salige Petter Dass som reiste med sine jekter til Bergen med tørrfisk. Allerede på1500-tallet hører vi at prestene på Nærøya var blant de største fiskehandlerne i distriktet med egne jekter som årlig seilte turer til Bergen. Sør-Gjæslingan kom på private hender i 1728. Første eier var forretningsmann og senere borgermester i Trondheim, Hans Hagerup. Deretter skiftetværet eier 16 ganger. Lengst var Gjæslingan i Brantzæg-familienes eie.

Se NRK-film om Sør-Gjæslingan fra 1993.

Kart over Sør-Gjæslingan.

Send forespørsel om opphold for grupper (primo mai til ultimo august).

• Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.