Sør-Gjæslingan

Opplev det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan, som ble fredet som kulturmiljø i 2010. Sør-Gjæslingan er en gruppe småøyer ut mot havstykket Folla, 5 mil sørvest for Rørvik. I sin tid var dette et av de største og viktigste fiskeværene sør for Lofoten.

Sør Gjaeslingan , Kystmuseet Rørvik. Foto: Martin Jehnichen

Historien om Sør-Gjæslingan

“Namdalskysten – her hvor himmel og hav går nesten i ett, hvor horisonten bare glimtvis brytes – av øyene – tusenvis av dem, mange små og noen større – strødd utover i det mektige Follahavet. Det var her de bodde, øyfolket, inntil ganske nylig.”

Fra Namdalskysten gjennom 10 000 år (Alsaker & Herje, 1999, s. 80).

Det var skreien som la grunnlaget for fiskeværet Sør-Gjæslingan og en rekke andre fiskevær på Namdalskysten. Den lille gruppen av småøyer var i sin tid et av de viktigste fiskeværene sør for Lofoten. Her lå fiskebåtene så tett at man kunne gå tørrskodd mellom øyene. I store fiskeår lå det over 1300 fiskebåter og 4 000 mann her. På 1930-talet fantes det mer enn 100 rorbuer på Sør-Gjæslingan.

Fiskeværet Sør-Gjæslingan var krongods gjennom hele middelalderen og fram til begynnelsen av 1700 – tallet. Dette bekrefter hvilken betydning fiskeriene hadde for datidens samfunn. Skriftlige kilder forteller at det på 1500-tallet sto små kirker i en rekke av Namdalsværene, deriblant Sør-Gjæslingan. Det var viktig for kirkens menn å sikre sine økonomiske interesser i fiskeriene, og det var ikke bare salige Petter Dass som reiste med sine jekter til Bergen med tørrfisk. Allerede på 1500-tallet hører vi at prestene på Nærøya var blant de største fiskehandlerne i distriktet med egne jekter som årlig seilte turer til Bergen. Sør-Gjæslingan kom på private hender i 1728. Første eier var forretningsmann og senere borgermester i Trondheim, Hans Hagerup. Deretter skiftet været eier 16 ganger. Lengst var Gjæslingan i Brantzæg-familienes eie.

Fra fiskevær til ferieparadis

Idag har Sør-Gjæslingan mistet sin betydning som fiskevær men en rekke minnesmerker fra øyrikets storhetstid er fortsatt godt bevart, og er med på å gi fiskeværet en unik atmosfære. Rorbuene der fiskerne og kokk bodde tett innpå hverandre, naust, brygger, væreeierbolig med butikk, fiskarheim, skolestue, fiskehjeller, fiskemottak, salteri, trandamperi og fiskerihavn forteller om mennesker som levde av havets og kystens ressurser. Sør-Gjæslingan har status som levende kulturarv og innehar kvalitetsmerket “Olavsrosa”.

Her har du mulighet til å oppleve det autentiske kulturmiljøet på Sør-Gjæslingan gjennom visningsturer med båt og overnatting i rorbuer, der historien sitter i veggene. Det finnes 11 rorbuer og to selskapslokaler til utleie og i tillegg er det mulig å leie rom i Væreierboligen.

På Sør-Gjæslingan kommer du virkelig tett innpå naturen og havet og kan la dere fascinere av lyngheiene og et yrende fugleliv, den fredete måkefuglen krykkja, ærfugl og grågåsa. Det er mye å utforske for de små; krabber, kråkeboller, tangsprell og småfisk. Vi har også observert havørn her ute. Sør-Gjæslingan har fått navnet sitt fra grågås som beiter på øynene, gjæslingr = gåsunge.

Du kommer til Sør-Gjæslingan med egen båt, hurtigbåt eller gjennom de faste visningsturene som tilbys via museet i sommersesongen. Vi har en egen gjestehavn for småbåter.

Kart over Sør-Gjæslingan.

Kystmuseet Rørvik drifter både rorbuer, selskaps- og møtelokaler samt butikk i Sør-Gjæslingan.

Booking av rorbuopphold

Ønsker du å booke rorbu via nett, kan dette gjøres via kystriksveien.no.

Vi kan også nås på telefon 48 88 00 24 dagtid mandag-fredag. Dere kan også fylle ut interesseskjemaet under så tar vi kontakt med deg så fort vi kan!

Booking skjema Sør-Gjæslingan (primo mai til ultimo august).

Fyll ut skjema og send oss, så får dere tilbakemelding om ledig kapasitet.

• Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Opplev Sør-Gjæslingan med 360 graders panorama, og studer museet bygg på utvendig og innvendig