Sør-Gjæslingan

Opplev det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan, som ble fredet som kulturmiljø i 2010. Sør-Gjæslingan er en gruppe småøyer ut mot havstykket Folla, 5 mil sørvest for Rørvik. I sin tid var dette et av de største og viktigste fiskeværene sør for Lofoten.

Sør Gjaeslingan , Kystmuseet Rørvik. Foto: Martin Jehnichen

«Det var spådd fra gamalt av at Øyværet skulle gå under. Uti havet låg det, og havet skulle ta det. Det hadde ikkje hendt hittil. Det kom ikkje til å hende heller. Visst det da ikkje hendte i år. Det var spådd det óg, av einkvan ulykkesvarslaren».

Slik begynner Olav Duun bokverket “ Menneske og maktene “. Modellen til Øyværet fant han i fiskeværet Sør-Gjæslingan. Eventyrlandet kalte Olav Duun sin barndomsverden, og her ute på Namdalskysten, ut mot storhavet, der hav og himmel nesten går i ett, venter undring og eventyr også på deg!

Like årviss som grågåsa trekker mot nord, siger skreien inn i gyteplassene på Namdalskysten. Og like årviss har fiskere fra Trøndelag og Helgeland søkt ut til de gamle fiskeværene for å høste av den umåtelige rikdommen i havet. Det var skreien som la grunnlaget for fiskeværet Sør-Gjæslingan og en rekke andre fiskevær på Namdalskysten. De fleste har i dag utspilt sin rolle som base for vinterfiske, men ikke riktig alle. I Vandsøyvågen i Vikna videreføres en 1200 år gammel tradisjon på vår del av kysten. Fiskeværet Sør-Gjæslingan har fått nytt liv. Igjen har disse værbitte øyene ut mot storhavet blitt et attraktivt møtested for folk. Som en før høstet av havet, høster fiskeværets gjester i dag inspirasjon og rekreasjon i et unikt og autentisk historisk miljø.

Fiskeværet Sør-Gjæslingan var krongods gjennom hele middelalderen og fram til begynnelsen av 1700 – tallet. Dette bekrefter hvilken betydning fiskeriene hadde for datidens samfunn. Skriftlige kilder forteller at det på 1500-tallet sto små kirker i en rekke av Namdalsværene, deriblant Sør-Gjæslingan. Det var viktig for kirkens menn å sikre sine økonomiske interesser i fiskeriene, og det var ikke bare salige Petter Dass som reiste med sine jekter til Bergen med tørrfisk. Allerede på1500-tallet hører vi at prestene på Nærøya var blant de største fiskehandlerne i distriktet med egne jekter som årlig seilte turer til Bergen. Sør-Gjæslingan kom på private hender i 1728. Første eier var forretningsmann og senere borgermester i Trondheim, Hans Hagerup. Deretter skiftetværet eier 16 ganger. Lengst var Gjæslingan i Brantzæg-familienes eie.

Sør-Gjæslingen er ett vernet kulturmiljø og tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke «Olavsrosa».

Kart over Sør-Gjæslingan.

Kystmuseet Rørvik drifter både rorbuer, selskaps- og møtelokaler samt butikk i Sør-Gjæslingan.

BOOKING AV RORBUOPPHOLD: Ring Kystmuseet på telefon 48 88 00 24 for bestilling av overnatting! Henvendelser besvares på dagtid mandag-fredag. Dere kan også fylle ut interesseskjemaet under så tar vi kontakt med deg så fort vi kan!

Vi jobber med en ny bookingløsning som er bedre egnet til dette og beklager ulempene det måtte medføre.

Booking skjema Sør-Gjæslingan (primo mai til ultimo august).

Fyll ut skjema og send oss, så får dere tilbakemelding om ledig kapasitet.

• Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Opplev Sør-Gjæslingan med 360 graders panorama, og studer museet bygg på utvendig og innvendig