Skoletilbud

Kystmuseet Norveg har en rekke tilbud til elever i grunnskolen. Disse kan tilpasses ytterligere.
I tillegg har vi flere opplegg som arrangeres som et fast tilbud for barnehager.

Kystmuseet Rørvik har gleden av å ha mange elever innom i løpet av året. For at alle skal få en god opplevelse, så er de fleste av oppleggene slik at vi kun tar imot ett klassetrinn om gangen.

Våre opplegg kan bestilles ved å kontakte Kystmuseet Rørvik, tlf 488 80 024 (resepsjon) eller 488 80 027 (Nina).

Småskoletrinnet

Eventyrstund. Barna møter i Berggården, hvor vi spiser god gammeldags byggmelsgraut i Rørvik Kaffistova (fra 1913). Her blir det sagn og eventyrfortellinger i museet. Primært for 1. og 2. trinn. Koselig stemning og levende lys i ulike gamle lyskilder. 1-2 skoletimer.

Steinalder. Elevene møter «steinaldermennesket», og får en opplevelse av steinalderens mat, lukt og smak. De prøver ut noen av steinalderens redskaper. Opplegget kan gjerne kjøres i samarbeid med museet i steinalderboplassen i Svahyllveien på Byåsen i Rørvik, men kan også bestilles i utstillinga i Norveg, hvor det går med 1 skoletime. Passer best for 3.-4.trinn.

Bronse- og jernalder, «Gullgeita». Opplegget kjøres på uteområdet på museet i tillegg til utstillinga i Norveg. Elevene lærer hvordan bronse- og jernalderen var. Passer best for 3.-4.trinn.

Barnas skreifestival. Her møter barna til ei forestilling i Heimbrygga hvor fiskeren forbereder seg til vinterfiske. Fiskermann Benjamin har flere hjelpere som bistår ham i å pakke værøybomma. Problemet er enkelte dyr i huset som skaper forviklinger. Fint for 1. klassetrinn. Tar 1 skoletime.

Kunstverksted. Vi tilbyr kunstverksted med museumspedagoger fra kunstmuseet, og formidlere fra Kystmuseet under skreifestivalen. Vi tilbyr også kunstverksted i for småskoletrinnet når vi har kunstutstillinger i Norveg som passer for å lage elevaktivitet. Kystmuseet har person 2 skoletimer. Passer for alle småskoletrinn.

Fiske/fiskerihistorie. Utstillingene i Norveg og i Berggården/bryggene tilbys sammen med formidlere for alle trinn i småskolen. Ved store grupper deler vi opp elevene og forsker flere steder i utstillingene. Aktuelt for alle småskoletrinn. Tar 1-2 skoletimer.

Samisk tema. Kystmuseet laget ei ny utstilling i 2017, som handler om reindrift i Vikna/Nærøy. Vi følger Antifamiliens flytting med reinflokken fra vinterbeite i Vikna til kalvingsplassen Kvisten i Nærøy. Dette er historie som hører med i vår samtid, og i tilfeller der vi får det til, får elevene møte samene i tillegg til formidler på museet. 1 skoletime.

Kystkultur gjennom 10.000 år Elevene kan bruke en eller to skoletimer knyttet til ulike tema i Norveg, innenfor steinalder, middelalder/vikingtid, havbruk og miljø. Brygger, naust og Berggården kan også inngå. Elevene kan deles i grupper. Et 2-timers opplegg.

Samisk tema. Basis i ei utstilling museet har laget i 2017. Året var 2006, og den siste tradisjonelle reinflyttinga, med lederein til fots, langs den mange hundre år gamle trekkveien fra vinterbeite i Vikna. Vi møter 3 generasjoner av reindriftsfamilien Anti, som skal flytte flokken fra Vikna til kalvingsbeitet i Nærøy. Elevene møter noen fra Anti-familien når dette er mulig. Opplegget tar 1 skoletime.

Leirskoletilbud i fiskeværet Sør-Gjæslingan. Museet ønsker å komme i gang igjen med leirskoleopphold i Sør-Gjæslingan. Det fredete fiskeværet er tatt vare på, og framstår som et eksempel på hvordan det var ute i øyene og fiskeværene før i tida. I dette opplegget lærer elevene seg ferdigheter om fiske, roing, kulturlandskap og mye annet.

Båtbygging. Besøke båtbyggerverkstedet og restaureringen av gavvelbåten «Torgunn Kathrine». Verkstedet befinner seg i en plasthall ikke langt fra Byggeriet. Avtales med båtbygger Christiaan. Eller kontakt Kristin eller Nina ved Norveg for å få tilbudet tilrettelagt for en klasse. Passer fint for 6. trinn.

Ungdomstrinnet

Norsk telemuseum, Rørvik. Omvisning i telemuseet er spennende for ungdomstrinnet, som i mange tilfeller blir overrasket over den teknologiske utvikling som ligger til grunn for mobiltelefonen de har i lomma. Opplegget tar en skoletime.

Kystkultur gjennom 10.000 år. Elevene kan bruke utstillingene i Norveg knyttet til steinalder, jernalder/vikingtid/middelalder, nyere tids historie etter 1750. Det er utarbeidet et eget opplegg knyttet til vikingtid.

Samtid/framtid og klima. Elevene besøker havbruksutstillinga i Norveg, og utstillinga om plastforsøplinga av havene. Aktiviteter som setter idémyldringen i sving.

Tysk/Engelsk. Noen trinn bruker audioguidene i Norveg, fortrinnsvis i tilknytning til tyskundervisningen.

Yrke. 8. trinn besøker ofte museet i forbindelse med tema yrke. Elevene er innom i Norvegsalen med filmen «Stories from the sea», utstillinga med audioguide, innom i Berggården, båtbyggerverkstedet og Norsk telemuseum. Dette opplegget tar 3 skoletimer, men kan med fordel deles opp for elever lokalt.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.